Какво губят и какво печелят политическите сили след изборите?

„Очакванията след пробива на партията на Веселин Марешки на изборите бяха за значително по-голям пробив на базата на тази икономическа кампания, която направиха. 4,1% подкрепа от избирателите е доста ниска позиция”, заяви в студиото на „Здравей, България” Боряна Димитрова, социолог „Алфа рисърч”.

Вотът в чужбина: ГЕРБ води, следван от ДОСТ и БСП

Тя изтъкна добрите резултати на „Да, България”.

„Прави впечатление доброто представяне на млада партия като „Да, България”, които са постигнали изключително висок резултат в София, както и в чужбина. Социалната група, която стои зад „Да, България, е от млади хора от цялата страна”, добави Боряна Димитрова.

„Главен фактор в тези избори е биполярният модел, който бе частично възстановен при този парламентарен вот. БСП губи от този биполярен модел”, на мнение е Андрей Райчев, социолог от „Галъп”.

„БСП започна със силни социални послания в кампанията си, които касаят хората като данъчната политика. Обществото харесва да има по-високи доходи, безспорно обаче тезата, че ще ревизират плоския данък, не се хареса. Ревизирането на някакви принципи, които дълго време са давали стабилност на хората създаде страхове в хората. Хората си казаха, че лихвите в банките, които ще се опростяват, ще дойдат от техните данъци. Това, което накара хората да изберат ГЕРБ, бяха позициите на БСП относно външната политика като санкциите срещу Русия”, добави Димитрова.