Това са част от констатациите в доклад на новото ръководството на СГС

Безконтролно и неефективно подслушване с разрешение от Софийския градски съд (СГС). Това са част от констатациите в доклад на новото ръководството на съда, който вече е изпратен до главния прокурор. 

Делото срещу Владимира Янева пред развръзка "Яневагейт" отново на прицел, разпитите започват отначало (ВИДЕО)

Докладът на настоящия председател на СГС Калоян Топалов всъщност сезира главния прокурор за престъпления, които са вършени от предходното ръководство в лицето на Владимира Янева. Тя беше отстранена от поста именно заради незаконно подслушване и има условна присъда на втора инстанция.

„Много искания, много разрешения - никакъв резултат”, така Топалов определи работата на предшественика си.

В сградата на Съдебната палата безконтролно са подписвани разрешения дори за подслушване на дипломати. Това е ставало основно през 2015 г. - 50 дипломати. Пикът на разрешените СРС-та е през 2010 – малко над 6200. Отказите са едва 15. За 2016-а има над 300 искания за подслушване, като съдът е отказал 165 от тях.

Сред подслушваните през 2010 г. е бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Той беше свидетел по делото срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване, което беше прекратено.

„Смятам, че адресант на този доклад трябва да е ВСС и по-скоро съдийската колегия. Тоест, ако има разчистване на Авгиевите обори, те трябва да започнат оттам, а не да се очаква всъщност, че някой друг ще хване горещия картоф”, заяви Найденов.

Горещият картоф е в ръцете на главния прокурор, който трябва да реши има ли данни за престъпления в СГС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.