Какви са причините и колко време и пари ще им спести

Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от Виена до вътрешността на страната, за да могат по-лесно да пътуват до родните си места в Южна България. За целта те се организират в петиция.

Българите са започнали да търсят начин, с който да стигнат вътрешността на страната. Те се обявиха за редовни полети от Виена до Пловдив. Така пестят средства и време, за да се приберат до домовете си. Липсата на връзка с вътрешността на страната се оказва проблем и за туристите, които искат да посетят курортите и забележителностите далеч от София.

Шенген по въздух: Какво се променя в проверките на летищата у нас

 Филип Филипов изпълнява трансфери от града до летище Виена. Решил да обедини българската общност, след като возил жена от Пазарджик и разбрал нейния проблем.

„И се оказа на практика, че пътят от летище Виена до София ще й бъде много по-малко, отколкото след това от София до Пловдив“, споделя Филип Филипов, шофьор на трансфери. 

След кацане жената трябвало да хване автобус до автогара София, след това да смени още два автобуса до Пловдив и Пазарджик, като пътуването от врата до врата отнемало между 12 и 14 часа. В същата ситуация са и други наши сънародници. 

Един милион стягат куфарите за празниците: По-солена ли ще ни излезе Великденската почивка

Всички трудности, които възникват при преминаване от летище София до Пловдив ги зная и ще пътуваме много по-често до Пловдив и зная, че ще идват много хора“ 

„Летище Пловдив би могло да обслужи райони като Първомай, Карлово, Стара Загора и чак до Ямбол като се стигне“, каза Димитър Ламбрев, жител на Виена. 

Освен българи, лесен достъп до региона могат да имат и туристите, стана ясно по време на срещата с кмета на Чепеларе Боран Хаджиев и директора на летище Пловдив Дойчин Ангелов. 

Италия на война със свръхтуризма: Милано забранява продажбата на сладолед и пица след полунощ

„Пампорово е възникнал като летен курорт. Работим усилено върху здравния туризъм и да имаме развит туризъм през четирите сезона и за нас това ще бъде огромно постижение, ако успеем да го направим“, каза  Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе.

Разкриването на нови авиолинии може да стане чрез Фонда за развитие на летище Пловдив, в който членове обаче са само 11 до всички 57 общини в Южен централен район. 

„Такъв тип обединяване е пътят, по който могат да се постигат резултати и нови дестинации“, заяви Дойчин Ангелов, директор на летище Пловдив. 

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase