На 31 март в полунощ България ще стане член на пространството

В 00 часа тази неделя България и Румъния влизат в свободното шенгенско пространство, само по въздух и вода. Какво се променя за хората, които пътуват от нашата страна към Европейския съюз със самолет и обратно? Отговорите дава директорът на Регионалната дирекция „Гранична полиция" – Аерогари старши комисар Петър Субев в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Отсъствието на този контрол, на който бяха подлагани пътниците вече ще се компенсира с други мерки, които ще се изпълняват отново от органите на Гранична полиция”, посочи директорът на Регионалната дирекция. 

Летище Бургас е готово за работа след въздушния Шенген

Първият полет, който каца след полунощ в неделя на софийското летище е от Неапол. „Той ще бъде вътрешно-шенгенски полет, при който пътниците от самолета ще се насочат към зоната за получаване на багаж. След това ще могат да влязат в страната”, посочи Субев.

Според думите му Кипър и Република Ирландия са държави членки на Европейския съюз, но са извън пространството на Шенген. „Те остават по стария ред, т.е. пътниците ще бъдат подлагани на грани„на проверка, както досега”, каза той. 

„След като пътникът регистрира багажа и билета си и премине през електронната сигурност, може да продължи към търговската зона и самолета”, обясни старши комисарят. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase