Знае ли се кой е нанесъл ударите?

Нови въздушни удари в сирийския град Хан Шейхун, в който беше голямата химическа атака в началото на седмицата. Загинала е една жена. Знае ли се кой е нанесъл ударите?

На този етап яснота чии са били самолетите няма. Бунтовниците в района, твърдят, че ударът е бил нанесен от руски самолет. Не са използвани химически оръжия. От Вашингтон вече казаха, че няма да позволят Башар Асад отново да използва бойни отровни вещества.

Какво трябва да знаем за ракетите, с които САЩ извърши атаката в Сирия? САЩ предупреди, че може да атакува в Сирия отново, ако се наложи

Режимът в Дамаск показа инспекция на бомбардираното летище. От кадрите изглежда, че летището е пострадало много по-малко, отколко може да се очаква при удари с десетки крилати ракети.

Междувременно, се засилва напрежението между Москва и Вашингтон. Руското командване премести военна фрегата, оборудвана с модерни ракети от Черно море край бреговете на Сирия.

„Казвате, че търсите политическо, а не военно решение. Но двуличието ви се вижда, с тази атака. Мирните преговори бележеха напредък. Какви са целите ви със саботирането на този процес?”, коментира Владимир Сафронков, посланик на Русия в ООН.

Вашингтон обаче изостря думите към Москва. Според държавния секретар Рекс Тилерсън Русия се е провалила в задачата да спре режима на Асада от използването на химически оръжия.

„Или Русия е съучастник, или Русия е просто некомпетентна във възможностите си”, каза Тилерсън часове след американския удар.

Американското разузнаване смята, че химическата атаката, при която загинаха над 80 души е наредена от Башар ал Асад. А сега Пентагона разследва дали Русия не е участвала в атаката – според американците техен дрон е засечен да лети над болницата в градчето Хан Шейкун, а няколко часа по-късно тя е била бомбардирана, за да се заличат следите от химическата атака.

Засега Вашингтон не дава сигнали, че ще има още удари.

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.