Доклад призовава за нови правила за признаване на рекордите

Въвеждането на правила, които да анулират световни и европейски рекорди в леката атлетика. Такова предложение прие Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA) на заседание в Париж, съобщи Гонг.

ОТ АРХИВА: Спортните постижения на Стефка Костадинова (СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК)

Ако Правилата бъдат одобрени от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF), много възможно е върховите резултати, постигнати в съмнителни условия, да бъдат отменени. 

Стефка Костадинова ще скача отново за рекорда си Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран Стефка Костадинова за трудния път към върха

По информация на NOVA, световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 m в скока на височина няма как да бъде застрашен, дори и при евентуалното влизане в сила на нови правила. Постижението на Костадинова е записано по време на Световното първенство по лека атлетика в Рим 1987 г., което само по себе си гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание, както и за провеждане на допинговия контрол. Освен това, като изключително популярен атлет Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допингов контрол през всичките си състезателните сезони.

Според работната група световните и европейските рекорди могат да бъдат признати само ако:

1) Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване;

2) Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допингов контрол през месеците преди реализиране на постижението; и

3) Взетата проба при допинговия контрол, след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Оттук нататък наред са юристите. Те трябва да очертаят правната рамка, която да гарантира безпроблемното прилагането на одобрените препоръки, а за да бъдат те напълно приложени на международно ниво, е нужно одобрението им от IAAF.

Пълният доклад на работната група по въпроса с надеждността на европейските рекорди може да бъде разгледан на интернет страницата на Европейската атлетика.

Източник: Gong.bg