"Този обхват е безпрецедентен", посочи директорът на Европол

Стана ясен мащабът на голямата хакерска атака от петък. Над 200 000 институции, компании, малки фирми и граждани са били ударени от хакерите.

Има засегнати в 150 страни на всички континенти, съобщиха от Европол.

Вирусът взе контрола върху файловете на стотици хиляди компютри и постави искане за откуп, за да бъде възстановена работата им.

Европол предупреждава, че подобни атаки може да има и в бъдеще.

"Никога не сме виждали нещо подобно. Последният брой е над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи", каза Уейнрайт пред британската телевизия ITV.

"Майкрософт" пусна ъпгрейди на Windows заради кибератаката Автомобилни компании спряха работа заради кибератаката (ВИДЕО)

Той предупреди, че има опасност напрежението да ескалира. По неговите думи все още не е ясно какво ще видят хората, когато в понеделник сутрин включат компютрите в офиса си.

"Ние провеждаме около 200 глобални операции срещу престъпленията в киберпространството всяка година, но това е наистина е невиждано. Този обхват е безпрецедентен“, посочи директорът на Европол.

Според него мотивите за нападението остават неизвестни, но очевидно са с криминален характер.

Уейнрайт посочи, че няколко банки в Европа са били засегнати. По думите му Европол работи с ФБР, за да открие отговорните лица, като добави, че зад атаката не стои само един. Въпреки това киберпрестъпленията остават в „ъндърграунда“ и идентифицирането на хактерите и тяхното местоположение става все по-трудно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.