Работниците, които отишли на работа тази сутрин, били върнати по домовете си

Кибератака, насочена срещу цялата автомобилостроителна група Рено, е блокирала производствения процес и във фабриката на Дачия в румънския град Миовени, която е част от френската група, съобщава информационният сайт Зиаре.

По темата

Работниците, които отишли на работа тази сутрин, били върнати по домовете си, след като били информирани, че производството е спряно поне за днешния ден.

Няколко часа по-късно официални представители на Дачия потвърдиха, че е извършена информационна атака и заявиха, че са взели мерки за предотвратяване на разпространението на проблема. Те уточниха, че е създаден кризисен щаб, който ще оцени ситуацията.

Американските и британските власти предупредиха, че едновременни хакерски атаки са засегнали 99 страни в целия свят, напомня сайтът. С помощта на вирус хакерите крадат данни, а след това искат откуп.

Компанията за антивирусна защита Касперски Лабс от своя страна уточни, че Румъния е на девето място сред страните, засегнати от вируса "WannaCry", като най-засегната страна от този вирус е Русия.

Вчера Румънската служба за разузнаване съобщи, че е имало опит за кибератака срещу министерството на външните работи, който бил предотвратен.

Производствени мощности на автомобилната компания "Рено" във Франция и Словения също спряха в събота вследствие на световната кибератака, предаде Франс прес.

Прекъсването на производствения процес е било "част от предпазните мерки, предприети за спиране на разпространението на вируса", съобщиха от ръководството. Компанията не уточни кои са били засегнатите производствени мощности. Според профсъюзни източници може би става дума за завода в Сандонвил в Нормандия.

От вируса е пострадал и филиалът на "Рено" в Словения, допълва агенцията. Тя цитира говорител на фабриката в Ново Место, която също е прекратила работа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.