Някои от заплашените от атаки подозират, че схемата е разработена от руснаци

Много известни журналисти в САЩ, използващи електронната поща на Google - Gmail, били предупредени от технологичната компания, че държавно спонсорирани хакери опитват да откраднат паролите им за достъп и да проникнат в пощенските им кутии. Това съобщи на уебсайта си американският вестник "Политико", цитиран от БТА.

По темата

Някои от предупредените изразили подозрения, че хакерите са руснаци, които се искат да се сдобият с някаква компрометираща информация.

Езра Клайн, основател на медийната компания „Вокс", казал, че е получил предупреждението от Google преди няколко дни. Старшият репортер от CNN Брайън Стелтър споделил, че е получавал такива сигнали през последните няколко месеца.

Сред другите видни журналисти, потвърдили, че се предупредени, са кореспондентът на "Ню Йорк Таймс" по въпросите на националната сигурност Дейвид Сангър, коментаторът на същия вестник Пол Кругман и шефът на вашингтонското бюро на Yahoo News Гаранс Франки-Рута.

Професорът от Станфордския университет Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия, който също е бил предупреден от Google, коментира пред вестника: "Предвид моето минало, човек би трябвало да предположи,че това са руснаците". Макфол не е журналист, но често пише коментари в социалните мрежи в качеството си на политолог.