Заразени са компютрите в десетки държави по целия свят

Продължават проблемите след голямата хакерска атака, която засегна десетки държави по целия свят. Заразени бяха компютрите на институции, фирми и частни лица. Нанесени са щети за десетки милиони. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на вируса. 

По темата

Глобалната вълна от кибератаки през последното денонощие е на „безпрецедентно ниво“, пише в доклад на Европол. Атаките изискват сериозно международно разследване за идентифициране на виновните, посочва агенцията.

Близо 100 държави са били засегнати от голямата кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят са спрели и на екрана се е появил голям червен надпис.

Той представлява искане за откуп - да бъдат изпратени между 300 и 600 щатски долара на извършителите, за да започне компютъра да работи нормално отново. Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7, които се събраха в Италия, да обсъждат евентуалните контрамерки.

Хакерската атака засегна най-различни институции. Голям проблем предизвика във Великобритания, където се срина компютърната система на общественото здравеопазване. Стотици пациенти бяха върнати от болници и клиники.

Испанският телеком „Телефоника” също обяви, че компютърната им система е атакувана, но твърди, че не са засегнати отделни клиенти. Според една от фирмите, разработващи антивирусни програми за компютри, най-масово хакерите са ударили компютри в Русия и Украйна.

Експерти твърдят, че хакерите са използвали софтуерни инструменти и тактика разработени от американската Агенция за национална сигурност. Хакерите вероятно са откраднали кодовете и сега прилагат атака с т.нар. вирус-изнудвач с цел финансова изгода. 

Най-вероятно ще има поражения и за България. У нас те ще са по-локални, отколкото във Великобритания, където и болниците, и цялата държавна администрация са обединена в една обща система. Това коментира в „Събуди се” Иво Мирчев, собственик на IT фирма. Той каза още, че това е може би най-мощната хакерска атака, която познаваме до момента.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.