Настояват за безопасни условия на труд и по-високи заплати

Служители на „Стомана Индъстри" в Перник плашат със стачка. След тежката авария в предприятието те настояват за безопасни условия на труд и по-високи заплати.

Работниците поставят срок на ръководството на компанията да изпълни исканията им до понеделник.

Взрив в "Стомана" Перник, работници пострадаха тежко

Хора като Стефан, които са били край пещта по време на злополуката, се чудят на късмета си.

Според синдикатите късметът на работниците е едно, реалното положение с безопасността е друго. Искат повече сигурност на работните си места и по-високи заплати.

„Стресът е много голям. Очакват реални резултати. Нагласата е, че ако това не се случи в началото на седмицата, те няма да влязат в завода и да спрат работа”, заяви Красимир Митов, председател на синдикат „Защита”.

Депутатът Владислав Владимиров казва, че защитата на работниците в комбината е негова кауза. Той е запознат в  тънкости с проблемите в предприятието. 

„Постоянно получавахме сигнали, че са много натоварени, че в „Стомана” не се запълват бройките. От една смяна се запълва с друга”, обясни Владислав Владимиров.

Разследването е в ход, обявиха от прокуратурата.

„Под ръководството на Окръжна прокуратура-Перник се провежда досъдебно производство. То е за причиняване на тежка телесна повреда при професионална непредпазливост. На този етап разследването не може да каже кой е виновен за възникването на инцидента. Но предполагаме, че взривът е резултат от попадане на вода в метала, но установяването на точната причина ще стане след като бъде изготвена техническа експертиза”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Днес хората от смяната, която е била до пещта по време на инцидента, отново бяха на работните си места. Според националната статистика през 2016 е имало близо три хиляди тежки инциденти на работа, при които над 80 души са загубили живота си.

„Двамата работници са с тежки изгаряния. Единият е с опасност за живота и 75 % изгаряния, а другият – с 25 % изгаряния и без опасност за живота. И за двамата се грижат екипи от Пирогов“, посочи Арнаудова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.