Това е 11 дни след предсрочните парламентарни избори в страната

Главният преговарящ от ЕС за Brexit Мишел Барние планира да започне преговорите по излизането на Великобритания от общността на 19 юни, 11 дни след предсрочните парламентарни избори в страната, съобщи британският в. „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

По информация на изданието, на 19 юни Барние първо ще се срещне с британския министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис, за да се изработят различни варианти за изход.

Лондон отказва да плати дължимото на Европейския съюз Германско селце става новият център на ЕС след Brexit

ЕС настоява за разделяне на преговорите на 4 цикъла по седмица, всеки от които ще е посветен на ключов въпрос. Първата седмица ще включва политическата подготовка, а през втората седмица двете страни ще обнародват свързаните с Брекзит документи. През третия цикъл Барние и Дейвис ще преговарят в Брюксел, вероятно и в Лондон.

Накрая, през четвъртата седмица, главният преговарящ ще представи пред Съвета на ЕС и Европарламента доклад за резултатите от общата работа.

На 17 май Мишел Барние заяви, че в хода на преговорния процес смята да изгради „ново партньорство” с Лондон и сега „може да се очертаят контурите” на този формат на двустранни отношения.

Те ще включват споразумение за свободна търговия, договори в сферата на висшето образование и изследванията, партньорство в областта на сигурността и отбраната.

На 29 април лидерите на страните от ЕС на среща на високо равнище в Брюксел приеха стратегия за преговорите по Brexit. Те се споразумяха, че най-напред трябва да уредят основните въпроси, свързани с излизането на кралството от ЕС, а чак след това да обсъждат формата на бъдещите отношения на партньорство.

Процесът на двугодишните преговори се планира да започне едва след предсрочните избори в Обединеното кралство на 8 юни, които министър-председателката Тереза Мей разчита да засилят позицията на торите и да й дадат по-голяма свобода в дебатите с Брюксел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.