Сред аерогарите със сериозни проблеми са тези в Лондон, Париж и Мадрид

Срив в компютърната система на авиокомпанията „British Airways” спря десетки полети и предизвика хаос в трафика на летища по целия свят.

Британският авиопревозвач обяви, че отменя всички полети на лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" до края на деня след глобалния срив на компютърните системи, предаде Ройтерс.

The captain of @British_Airways flight BA553 from Rome to London addresses passengers about IT problems."All aircraft around world affected" pic.twitter.com/8oFcqaucc7

— Phillip Norton (@phillipnorton) May 27, 2017

@British_Airways yikes pic.twitter.com/9Mkmn9xuWL

— Daniel Castella (@castella_dan) May 27, 2017

Повечето полети на далечни разстояния, които се очаква да пристигнат на двете летища утре, ще бъдат приети по разписание, но ще има още забавяния и нарушения в трафика, предупреди авиокомпанията. 

.@HeathrowAirport @BBCNews @British_Airways we have sympathy but must be a better to exit an airport pic.twitter.com/tOqg8zVr7A

— brent hoberman (@brenthoberman) May 27, 2017

Хиляди пасажери останаха блокирани на терминалите за заминаващи, а кацащите самолети не можеха да паркират до ръкавите, защото местата бяха заети от неизлетелите машини. Така дори пристигналите пътници на други компании останаха в самолети по пистите.

Flying with @British_Airways from @HeathrowAirport ? Don't bother #britishairways pic.twitter.com/2czOBpaL43

— Chris Ship (@chrisshipitv) May 27, 2017

Сред аерогарите, изпитващи най-сериозни проблеми с трафика, са тези в Лондон, Мадрид, Париж, Рим, Лисабон, Белфаст и няколко американски летища. Анулирани бяха всички полети от "Хийтроу" и "Гетуик" в британската столица до края на съботния ден.

 

РЕКОРД: Въздушният трафик у нас нараснал тройно за 15 години

Някои медии написаха, че не става въпрос за обикновен компютърен проблем, а за мащабна хакерска атака. От британската авиокомпания съобщиха, че все още няма доказателства за подобно престъпление.

"Смятаме, че причината за срива е проблем с електрозахранването. Изключително съжаляваме за огромното неудобство, което това причинява на клиентите ни и разбираме колко неприятно е ставащото, особено за семейства, които се надяват да заминат на почивка", заяви шефът на "British Airways" Алекс Круз във видеопослание в Twitter.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.