Въпреки големия брой чиновници, опашките пред гишетата в някои служби остават

Чиновниците в държавата – колкото жителите на един областен град. Това сочи последният доклад на Министерски съвет за състоянието на администрацията. 

Край на бюрокрацията при купуването на кола? Борисов обеща война с бюрокрацията

Пример от Стара Загора. По данни на НСИ към края на миналата година там живеят малко над 136 000 души. Заетите в държавата администрация по същото време са почти 133 000.

В доклада отчитат намаление на броя на държавните служители, които година по-рано са били с 5000 повече.

Най-добро възнаграждение в държавния сектор получават служителите на поста главен секретар – за тази позиция средната заплата е 2183 лева, а максималната може да достигне до 3900 лева.

Въпреки големия брой чиновници обаче, опашките пред гишетата в някои служби остават. Държавата се зарича да сложи край на това с електронните услуги. Първо, като върже данните на КАТ с тези на нотариусите още тази есен.

Битката с тромавата администрацията, но с други средства, отдавна е повела и община Благоевград. Преди пет години кметът решава да съкрати между 15 и 17% от служителите и да увеличи заплатите на останалите. Така цялата административна работа в 100-хилядния Благоевград се върши от общо 187 служители.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.