Не получават полагащата им се пожизнена месечна пенсия

Спортисти с увреден слух на протест. Медалисти от световните игри за глухи сигнализираха, че не получават полагащата им се пожизнена пенсия. Обидени бившите спортисти и техни близки се събраха на протест пред министерството на младежта и спорта. За какви премии се борят и как им отговори държавата?

1973, 1977 И 1981. Тези години са буквално златни и сребърни за Атанас Димитров – шампион по борба от световните игри за глухи. Днес, близо 40 години по-късно, той е пред спортното министерство, обиден.

Мирела Демирева или умението да надскочиш себе си

„Обиден съм на държавата. През цялото време не съм получавал премия”, обяснява бившият състезател по борба Атанас Димитров.

Той и още 50 бивши глухи спортисти с медали настояват да получават премии до живот всеки месец. Основават се на закон, според който шампиони след 2001 г. от игрите за глухи „Дефлимпикс” получават такава месечна сума.

„Дефлимпикс” и Световните игри за глухи са едно и също”, твърди Атанас Димитров.

На това основание те искат различна сума.

Иван Иванов – борба свободен стил – 5934 лева пожизнена ежемесечна помощ. Дичо Кънев – спортно ходене - 5242 лева”, цитира сумите министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Исканите премии са между 1100 и 5000 лева и са на обща стйност от близо 1 мил.  и 300 хиляди лева.

В писмо на Международния олимпийски комитет до министерството пише, че „Дефлимпикс” нямат статут на Олимпийски игри. И все пак част от протестиращите са получили премии през 2015 година – 11 души. Техните пари обаче са били спрени. Не е ясно дали ще се наложи да ги връщат. Кралев подчерта, че никой от шампионите в Олимпиадите за здрави спортисти няма такава премия. 

Какво споделиха те пред екип на „Здравей, България” – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.