В Одрин предупреждават за валежи и бури по високоговорители

Пороен дъжд се изсипа над Истанбул във вечерните часове. Валежът, придружен с градушка и силна буря, продължи близо 20 минути и нанесе огромни щети. Има повредени покриви, изпочупени прозорци, избухнаха пожари, реки от вода заляха пътищата, предаде БТА.

Преустановено бе движението в европейската част на мегаполиса. Летището "Ататюрк" за кратко преустанови работа, самолетите се отклоняваха към други летища.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Едра градушка изпочупи коли и покриви в Китай (ВИДЕО) Нови кодове за опасно време (ВИДЕО)

Един строителен кран падна върху покрива на гарата "Хайдарпаша" на азиатския бряг на мегаполиса и нарани един човек, който бе настанен в болница. От падането на крана избухна пожар, който бързо бе потушен.

Пострада и арменското гробище, намиращо се в квартала "Пангалтъ", община Шишли.От бурята се е съборила една от стените на гробищния парк. Двама души са ранени. 

От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за 20 минути са паднали 40 литра валежи на квадратен метър; 372 светкавици и гръмотевици са регистрирани по време на пороя.

Мълния порази дървен склад в квартала "Кяътхане", избухна пожар, но бе овладян от екипи на пожарната.

Екипи на центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община участваха в спасителните дейности. 6388 души с 1194 коли и 417 моторни помпи са включени в отстраняването на щетите.

През първите 5 минути на пороя в истанбулската голяма община са постъпили 250 сигнала за наводнения.

След изживения хаос в транспорта движението се възстанови. 

Днешният порой е вторият, който порази Истанбул в интервал от 10 дни. На 18 юли пороен дъжд причини силни наводнения и материални щети. 

Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа в района около ГКПП-Капъкуле. От одринската метеорологична служба съобщиха,че на Капъкуле е валяла градушка с големина на орех.

Изпочупени били стъклата на много коли, нанесени са и други материални щети. Градушката е поразила и слънчогледовите насаждения в Одринско.

От одринската община с високоговорители предупреждават, че има опасност от нови валежи и наводнения в района на Одрин и Къркларели.

Валежът е вторият подобен за последните 10 дни. 

Видео: Ройтерс

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.