Стихията отне живота на 19 души и нанесе щети за милиарди

Ураганът "Ирма" отново набра сила. След като за известно време спадна до 4-та категория, тропическият циклон отново е най-високата, 5-та степен. Учени твърдят, че това е най-мощния атлантически ураган от десетилетия насам. 

ВИЖТЕ ТУК СНИМКИ НА ОПУСТОШЕНИЯТА

БЪЛГАРИ НА ПЪТЯ НА УРАГАНА: "Ирма" заплашва Куба и Флорида (ВИДЕО)

Стихията взе 19 жертви, опустоши два карибски острова и остави материални щети за милиарди. Десет са загиналите на Сен Мартен и Сен Бартелеми, четирима на Американските Вирджински острови, двама в Пуерто Рико, двама в холандската част на Сен Мартен и един в Барбуда.

Милиардерът Брансън се скри под земята от урагана "Ирма" (СНИМКИ)

Най-тежко пострадаха островите Сен Мартен и Сен Бартелеми, където щетите се оценяват на над 1,2 милиарда евро. На двата острова е обявен "червен код" за тревога заради заради приближаващия ураган "Хосе".

Холандски морски пехотинци разпръснаха от хеликоптери листовки с предупреждение към жителите на холандската част на Сен Мартен, където няма ток и новините не могат да стигнат до хората. В листовките пише, че към острова се задава нова стихия.

В очакване на бурята Съединените американски щати задействаха най-мащабната евакуация в историята си. 

Евакуацията е задължителна или препоръчителна за 5,5 милиона души във Флорида. За тези, които няма къде да отидат, щатът отвори десетки убежища, но пред тях се образуваха огромни опашки.

Всъщност очаква се Америка да бъде атакувана от три урагана едновременно -  "Ирма", "Хосе" и "Катя" като "Катя" се развихря в Мексиканския залив и се очаква да засегне около милион души в западните мексикански щати – около Веракрус.

Как изглежда опустошителният ураган "Ирма" от Космоса (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.