Тя изминала 3 700 км преди да падне в Тихия океан

Поредно предизвикателство на Северна Корея към света. Пхенян е изстрелял балистична ракета в източна посока. Тя изминала 3 700 км преди да падне в Тихия океан и прелетяла над северния японски остров Хокайдо.

Северна Корея заплашва да превърне САЩ в "пепел и мрак"

Жителите на североизточните части на Япония са били призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия.

Това е най-дългият досега полет на севернокорейска ракета. Съседните Южна Корея и Япония реагираха изключително остро.

Меркел и Путин обсъдиха кризата на Корейския полуостров

Според Съединените щати ракетата е със среден обсег на действие, но японските власти твърдят, че  може би става дума за междуконтинентална балистична ракета.

Американският тихоокеански остров Гуам се намира на 3 400 км от Пхенян, което означава, че е в обхвата на  севернокорейските ракети. Изстрелването предизвика остри реакции по цял свят.

България вече осъди изстрелването на ракетата от страна на Северна Корея. "Тази сериозна провокация засилва напрежението в региона и застрашава световния мир и сигурност. Отново настойчиво призоваваме КНДР да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин", се казва в съобщение на МВнР.

Северна Корея отбеляза тържествено годишнината от основаването си (ВИДЕО)

"Северна Корея потъпка силната воля на единната международната общност за мирно разрешаване, какво беше заявено с последната резолюция на Обединените нации. По никакъв начин не можем да приемем тези провокации. Призовавам за спешно събиране на Съвета за сигурност", заяви японският премиер Шиндзо Абе. 

"Продължаващите провокации на Севера са серизна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров и международната общност. Ние сме възмутени и категорично осъждаме това", коментира президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин.

Нови санкции срещу Северна Корея

Напрежението продължава да се задълбочава и за това говорят последните заплахи от страна на Пхенян. В четвъртък режимът на Ким Чен-ун се закани да потопи Япония, а Съединените щати да бъдат изпепелени. Междувременно, ключът за разрешаването на кризата продължава да се държи от Русия и Китай - най-големите петролни доставчици на севернокорейския режим. Вашингтон вече призов Москва и Пекин да окажат натиск върху Пхенян. Едва ли обаче можем да очакваме радикална промяна в позицията им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.