Двамата лидери провели телефонен разговор

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдили в телефонен разговор ситуацията на Корейския полуостров и осъдили Пхенян, че не зачита резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщава БТА.

Двамата лидери подчертали, че стъпки като тестването на водородна бомба противоречат на принципите за неразпространение на ядрено оръжие и създават сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност. Това каза в комюнике пресслужбата на Кремъл.

Тръмп: Надявам се да не използваме военна сила срещу Северна Корея

Според Меркел и Путин "уреждането на тази изострена криза е възможно само с политико-дипломатически средства, чрез възобновяване на преговорите между всички замесени страни".

Германският канцлер изразила подкрепа за по-строги санкции на ООН срещу Северна Корея, каза правителственият говорител Щефен Зайберт.

Германия и Китай се обявиха „за” по-строги санкции срещу Пхенян

В разговора между двамата лидери била засегната и темата Украйна. Меркел приветствала руското предложение за разполагане на мироопазващ контингент на ООН, но подчертала, че предлаганият мандат трябва да бъде разширен. По думите на Зайберт Путин е изразил готовност да обмисли идеята за разполагане на сини каски не само по линията на контакт в Донбас, но и в други зони на Източна Украйна. Те трябва да охраняват служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които следят за спазването на Минските споразумения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.