Някои избори за начина ни на живот са свързани с нашето ДНК

Всяка година, прекарана в учене след завършване на училище, удължава живота на човек със същия период от време. Това показва мащабно генетично изследване на учени от университета в Единбург, цитирано от БГНЕС. 

Според техните заключения всеки излишен килограм пък от своя страна намалява очакваната продължителност на живота с два месеца. Други фактори за дълголетие са също така и отказът от тютюнопушене и готовността за нови изживявания.

Авторите на проучването, цитирано от научния сайт „Сайънс дейли“, са изследвали генетичната информация на 600 000 души, както и на техните родители.

Някои избори за начина ни на живот са свързани с нашето ДНК. Така например гени са отговорни за прекомерната употреба на алкохол и пристрастяването към опиати.

Така, чрез изследването си, учените са успели да установят, кои човешки навици имат най-голямо влияние върху продължителността на живота. Според тях това е пушенето на цигари и всички други фактори, които могат да бъдат свързани с причиняването на рак на белите дробове. Така например пушенето на кутия цигари на ден през целия си живот, приближава със седем години смъртта на човек. Но пушачите, които са се отказали, могат да очакват продължителност на живота, колкото тази на хора, които никога не са пушили.

За своето изследване британските учени са използвали данни от пациенти в различни страни от Европа, Австралия и Северна Америка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.