Той се засегнал от думи на министър-председателя

Руският патриарх си тръгна огорчен от тридневната си визита у нас. Това стана ясно преди излитането му от правителственото летище. Патриарх Кирил се засегнал, че в официалното политическо говорене приносът за българското Освобождение на войниците на Финландия, Литва и Полша бил наравно поставен със заслугите на руските войни.

Радев към Руския патриарх: Близки сме и заради и църквите

При срещата на патриарх Кирил вчера с премиера Бойко Борисов, министър-председателят отчете ролята и на другите държави, освен Русия, в сраженията на Руско-турската освободителна война. Това стана повод Патриарх Кирил да реагира остро.

Имало ли е заплахи към патриарх Кирил във Facebook?

„Много ме огорчи това, че според официалното говорене на държавниците, наравно с Русия същата роля са играли и Полша, и Литва, и Финландия. Нито в историята на Полша, нито в историята на Финландия, има тази страница, свързана с Освобождението на България.

Борисов: Нашата политика на Балканите не е насочена срещу Русия

А историята за Освобождението на България е написана с кървави букви в историята на Русия. И затова много ми се иска тази история за София да изчезне от политическата реч в България.

Лъжовните исторически интерпретации не трябва да се оправдават с никаква политическа коректност”, каза патриарх Кирил.

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

Той добави: „Президентът Радев е интелигентен човек, православен, обича своята родина, струва ми се открит за диалог, дай, Боже, таква политици да набират сила, защото... е много важно от страна на България да има хора, с които в Русия с удоволствие да си общуват”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.