Двамата разговаряха на "Дондуков" 2

„Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с Руския патриарх Кирил.

Имало ли е заплахи към патриарх Кирил във Facebook?

„Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“, заяви още президентът.

Патриарх Неофит и патриарх Кирил отслужиха обща литургия

„През последните години в Русия са построени хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна църква развива активна социална дейност, насочена и към младите хора”, посочи патриарх Кирил.

Борисов: Нашата политика на Балканите не е насочена срещу Русия

Държавният глава заяви, че цени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., а България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

Патриарх Кирил: Удивително е разбирателството между нашите народи

„Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, добави Румен Радев.

МВР провери четирима заради заплахи към Руския патриарх

Патриарх Кирил отбеляза ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. „Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.