"Чехия е страна по международния договор за забрана на производството на химически оръжия", заяви чешкият министър на отбраната

Министърът на отбраната Карла Шлехтова и първият дипломат на Чехия Мартин Стропницки смятат, че изявлението на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова за чешкия произход на нерво-параличитното вещество "Новичок" е безпочвно. Това информира БГНЕС. 

Москва: "Новичок" идва от Великобритания, Швеция, Словакия или Чехия

"От 90-те години (на ХХ век) Чехия е страна по международния договор за забрана на разработването, производството и разпространението на химически оръжия. Републиката стриктно го изпълнява", написа министърът на отбраната Карла Шлехтова в своя профил в Twitter.

Великобритания ще обмисли следващите стъпки в шпионския спор с Русия

"Изявлението за произхода на "Новичок" от Чехия не е подкрепено от нищо", смята от своя страна първият дипломат на Чехия Мартин Стропницки.

ОТВЕТЕН УДАР: Русия гони 23 британски дипломати

"Най-вероятният източник на произход на химикала тип „Новичок“ е Великобритания, Щвеция, Словакия, Чехия, под въпрос са САЩ", заяви по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя отбеляза, че Великобритания акцентира върху руския произход на нервно-паралитичното вещество, опитвайки се да отклони вниманието на обществото от страните, които притежават негови образци.

Лондон смята, че лично Путин е наредил отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.