Живеем в град, който е дал на света изобилие от огромни таланти, заяви кметът

Откриха паметник на Емил Димитров в Плевен. 

"Горди сме, че живеем в град, който е дал на света изобилие от огромни таланти", заяви кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на паметника на легендарния певец и композитор. Това беше един от акцентите в програмата на празника на града на 16 май.

ВИЖТЕ СНИМКИ OT СЪБИТИЕТО 

"Трябва да почитаме вулканичните таланти на изкуството, прославили Плевен и България", каза Спартански и припомни, че в плевенския край са се родили невероятни таланти като Емил Димитров, Гена Димитрова, Катя Попова, големи поети, писатели, художници и много други творци. 

Паметникът е в цял ръст и е издигнат до големия фонтан в района на Водната каскада, уточнява БТА. Средствата са събрани чрез дарителска кампания. Той е дело на плевенския скулптор Константин Симеонов - Костика. 

ПОКЛОНЕНИЕ: Колеги и приятели се простиха с Асен Гаргов (СНИМКИ)

Хиляди граждани и гости на града се събраха за празника на централния площад "Възраждане". По този повод бе отслужен молебен за здраве и благоденствие. С тържествена сесия на Общинския съвет бяха отличени новите почетни граждани на общината - проф.д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в града и Иван Миндиликов /посмъртно/ бивш кмет на града от 1923 до 1931 година. 

Спомен за Емил Димитров (ВИДЕО)

Въздействащ бе празничният ритуал на площада, който започна с химните на България и на Обединена Европа, издигане на знамената им, заедно с флага на Плевен. През множеството бе учреден първи гвардейски ученически духов оркестър, след което се състоя спектакъл-церемония "Искри" на Националната гвардейска част. 

По повод празничните прояви се получиха поздравителни адреси от президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на правосъдието Цецка Цачева. За случая дойдоха много гости, депутати, делегации от побратимени на Плевен градове от Русия, Македония, Полша, Гърция, Румъния, Испания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.