Правителството прие така наречената Национална здравна карта

Здравеопазването в България по нови правила. Правителството прие така наречената Национална здравна карта.

Според нея над 5000 легла в болниците са излишни. Въпреки това лечебни заведения няма да бъдат закривани.

Как ще се лекуваме през 2018-а?

София и Пловдив са областите с най-голямо излишество на болнични легла за активно лечение, според новата здравна карта. В същото време, в десетки населени места се регистрира недостиг на медици от извънболничната помощ. Според здравните власти обаче реално новата карта няма да доведе до сериозни промени и сътресения в системата. Идеята била тя да е просто инструмент на здравната политика.

Лекарски и пациентски организации обаче вече са готови да атакуват картата в съда.

Кабинетът утвърди Националната здравна карта

В бургаското село Миролюбово от над 6 години няма общопрактикуващ лекар.

 „Преди идваха от Бургас. Сутринта един лекар, следобед друг. Обаче спряха да идват”, разказва Иванка Бохурова, жител на с. Миролюбово.

 „Трудно е без лекар, много е трудно”, допълва Диана Димитрова.

 Според новата здравна карта лекарите в извънболничната помощ из страната са с няколко стотин по-малко от необходимото. Липсват и легла за продължително лечение. Как самата здравна карта ще коригира тези липси обаче не е ясно.

„Ние сме разтревожени, защото няма последователност и няма яснота”, коментира Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб”.

 Не е ясно и какво точно ще се случи с над 5-те хиляди болнични легла за активно лечение, които според новата здравна карта са излишни.

„Имаме информация, че ще бъдат закривани отделения, защото болниците не отговарят на критериите на НЗОК”, заяви още Пенка Георгиева.

„Картата нито открива легла, нито закрива легла. Върви и тезата, че на базата на тази карта НЗОК ще финансира болниците. Не е вярно”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Ние ще осигурим на хората същия обем болнична помощ и даже повече сме гарантирали – 100 хиляди хоспитализации отгоре”, заяви зам.-министърът Бойко Пенков.

Според здравните власти, финансирането на болниците и занапред  ще става на базата на извършената от тях дейност, но Касата ще подписва анекси с болниците.

„Лечебните заведения, с които има договор Касата, ние няма ги прекратим, но на базата на тези критерии и на областните потребности по отделните медицински специалности, ние ще преценим с коя болница за какъв обем дейност да сключим договори”, заяви още Ананиев.

„Касата ще сключи договор с тези легла. Ако има повече пациенти, какво ще се случи с тях?”, пита д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

„Касата плаща за преминал пациент, а не за легло. Със здравната карта се намаляват леглата, а които Касата плаща – тоест – намалява се достъпът на пациентите”, заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

 Въпреки уверенията на здравните власти, че няма да има промяна, лекарските организации се заканват, че в следващите седмици ще оспорят здравната карта в съда.

 По-конкретни промени в здравната система ще има чак след като бъде представен новият здравноосигурителен модел. Това вероятно ще се случи до около месец. Ние продължаваме да следим темата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.