Избирането му бележи завой на дясно и поколенческа промяна за консервативната формация

Трийсет и седем годишният депутат Пабло Касадо беше избран днес за председател на испанската консервативна Народна партия, на мястото на Мариано Рахой, който беше отстранен от премиерския пост в началото на юни с вот на недоверие, съобщава БТА. Това обяви съперничката на Касадо на балотажа, бившият вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, цитирана от Франс прес, малко след обявяването на резултатите от гласуването на извънредния партиен конгрес в Мадрид. 

Новото испанско правителство положи клетва

Избирането на Касадо начело на Народната партия бележи завой на дясно и поколенческа промяна за консервативната формация, която е най-голямата партия в испанския парламент, отбелязва агенцията. На първия тур от вътрешните избори на 5 юли Сорая Саенс де Сантамария и Касадо се класираха на първо и второ място. 

Мариано Рахой вече не е лидер на Народната партия

Правителството на Рахой падна на 1 юни, след като получи вот на недоверие от парламента заради грандиозен скандал за корупция, в който бе замесена НП.Няколко дни по-късно вече бившият испански премиер се оттегли от политиката след 14 години начело на консервативната партия. Рахой не посочи свой наследник.

СЛЕД ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ: Испанският премиер свален от поста

Самият той бе избран за лидер на НП от бившия испански премиер Хосе Мария Аснар през 2004 г. Саенс де Сантамария, на 47 години, бе "дясната ръка" на Рахой. Изгряващата фигура на партията Пабло Касадо е заместник-генерален секретар на НП, отговарящ за комуникациите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.