Това съобщи говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос

„Целият механизъм на държавата продължава да полага огромни усилия, както за справяне с последствията от вчерашните унищожителни пожари, така и за гасенето на продължаващите горски огнища. Положението продължава да бъде критично”. Това заяви говорителят на правителството в Атина Димитрис Дзанакопулос.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРИТЕ КРАЙ АТИНА

По думите му има изключително бързото разрастване на пожара едновременно в 14 огнища на 3 успоредни фронта в източната част на Атика. Освен това скоростта на вятъра достига до 80 км/ч. Това прави работата на пожарната изключително усложнена.

10 пожара са в развитие в този момент, стана ясно още по думите на Дзанакопулос.

„Освен операцията по гасенето на пожарите, в този момент е в ход и план при извънредни ситуации, като в него участват сили на Министерството на вътрешните работи и на полицията, както и служители на министерствата на здравеопазването, транспорта, отбраната, корабоплаването и околната среда, както и на Областната управа на Атика”, обясни говорителят. „Мобилизирани са всички налични екипи и отдели към Министерството на здравеопазването в областта Атика”.

В постоянна готовност са 38 линейки, 4 мобилни екипи и 2 специални екипа за помощ при бедствия и аварии. Досега, в болници на област Атика са превозени 156 пълнолетни, 11 от които в тежко състояние, както и 16 деца, които са без опасност за живота.

„Противопожарната служба в сътрудничество с Полицията продължават трудната си задача по регистриране на жертвите и пострадалите и ще ви държим непрекъснато в течение”, допълни Дзанакопулос.

Кораби на Бреговата охрана, както и части за подводни мисии извършват постоянно наблюдение на бреговата ивица с цел откриване на хора, които евентуално биха били блокирани на сушата, а до момента са евакуирани общо 715 човека, основно от района на селището Мати.

Мобилизирани са 12 кораба на Бреговата охрана, както и 30 частни съдове, които помагат в издирвателните, спасителните и евакуационните операции. Също така, служителите на Бреговата охрана в сътрудничество с Областната управа на Атика и Министерството на инфраструктурата са се погрижили за пренощуването на всички евакуирани и спасени хора.

„Във всички тези операции своето съдействие предоставиха и Военноморските сили посредством една фрегата, два транспортни кораба, три хеликоптера и три кораба за неконвенционални бойни действия”, заяви говорителят. „Също така, специални сили на Сухопътните войски с 19 лодки и сухопътни части с булдозери, противопожарни машини и цистерни, както и части на Военновъздушните сили посредством специални самолети за гасене на пожари, въздушни средства за претърсване и спасяване и транспортни средства оказват помощ в операциите по овладяване на кризата. В състояние на готовност се намират и военно-полеви болници в района на Атика, а така също съществува и готовност за разгръщане на легла във военно-медицински заведения в района на област Атика”.

Налице е също така готовност за предоставяне на личен състав от Главните щабове на видовете войски като част от плана за подпомагане на Службата за гражданска защита. 

Raging fires and thick smoke surround highway in Greece as blazes leave at least 49 people dead. https://t.co/MOg4uZRyqR pic.twitter.com/gdb6VxeSDb

— ABC News (@ABC) July 24, 2018

В този момент започва операция по смесено патрулиране на групи на Полицията, Противопожарната защита и Сухопътните сили в районите, засегнати от пожарите.

Също така, в този момент екипи на правителството се отправят в засегнатите райони с цел оглед, регистриране и оценка на щетите.

Зам.-министърът на здравеопазването е посетил болница „Евангелизмос“, където са настанени повечето от пострадалите.

Министърът на транспорта Христос Спирдзис заедно със зам.-министъра на вътрешните работи Никос Тоскас и ръководителя на Противопожарната служба отиват в Рафина, Мати и Маратона, където в момента е локализиран основният пожар в Атика.

Министрите и началникът на Противопожарната служба се придружават от екип от 150 инженери и техници, които ще развърнат щаб в кметството на Рафина и ще започнат работа по регистриране и опис на материалните щети.

Също така, министърът на вътрешните работи Скурлетис, заедно със зам.-министъра на околната среда Фамелос и зам.-началника по операциите на Противопожарната служба отиват в района на Кинета.

След оглед на района ще бъде проведено съвещание при премиера в сградата на МС, в което ще вземат участие всички компетентни министри, както и ръководителят на Противопожарната служба, с цел оценка на положението и взимане на последващи мерки за справяне с кризата.

„Преди малко министър-председателят проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По време на разговора им, г-н Юнкер изрази солидарността на Европейската комисия с Гърция и подчерта намерението си за отпускането на необходимите средства и ресурси с цел покриване на извънредните нужди и преодоляване на последствията от пожарите. Премиерът информира председателя на Комисията относно хода на спасителните операции.

Министър-председателят разговаря по телефона и с президента на Република Кипър г-н Анастасиадис и с министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, а по-късно се очаква да има телефонен разговор и с президента на Турция г-н Ердоган и с президента на Република Франция, г-н Макрон”, заяви още Дзанакопулос.

ВСИЧКО ЗА ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.