"Индия винаги е била приятелска страна за България", каза българският държавен глава

Българският президент Румен Радев е обсъдил с индийския си колега Рам Натх Ковинд директна авиолиния между Индия и България. По негова покана президентът на Индия е на посещение у нас. В присъствието на двамата президенти в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бяха подписани двустранни документи.

Радев отбеляза, че възстановяват диалога на най-високо политическо ниво след 15-годишна пауза.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ИНДИЙСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ И СЪПРУГАТА МУ ВИЖТЕ ТУК

„Затова това посещение е изключително важно за развитието на сътрудничеството между нашите две страни, понеже то е предусловие за развитие на отношението във всички области от взаимен интерес - търговия, икономика, наука и образование, инвестиции, туризъм, културен обмен”, заяви Румен Радев.

Индия винаги е била приятелска страна за България. Свързват ни исторически отношения в дух на приятелство и конструктивност, но Индия е изключително важен партньор за България”, каза още държавният ни глава.

Радев отбеляза, че Индия е страна с огромна тежест в системата на международните отношения, не само заради размера на своето население – 1/6 от света живее в Индия.

"Взаимоотношенията между България и Индия се коренят далеч в историята, имаме солидна основа и на нея трябва да изградим едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност”, каза от своя страна президентът на Индия.

По-късно днес президентът Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“. Утре двамата ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

По-рано днес съпругите на двамата държавни глави - Десислава Радева и Савита Ковинд, посетиха Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София и Детски клиники на Университетска болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов“. Г-жа Ковинд направи дарение на Детските клиники на "Пирогов".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.