Великобритания осъмна със серия оставки заради Brexit

Серия от оставки във Великобритания заради договора за Brexit. Премиерът Тереза Мей се бори за политическото си оцеляване, докато членове дори на собствената й партия се готвят да я отстранят.

Великобритания осъмна с оставки. Заради договора с Европа постът си напуснаха министрите с ресор Brexit, министърът на труда и младшият министър за Северна Ирландия.

„Борех се за добра сделка, но тя има два големи и фатални пропуска. Условията, предложени ни от Евросъюза застрашават интегритета на Обединеното кралство. Те ще доведат до ситуация, в която няма да имаме дума по законите, които ще ни бъдат налагани”, заяви Доминик Рааб, министър по Brexit в оставка.

Серия от оставки в британския кабинет заради споразумението за Brexit

Пред парламента Тереза Мей защити споразумението с мотива, че то е най-доброто за страната. Но предупреди депутатите, че алтернативата е напускане на Евросъюза без сделка или Великобритания въобще да не излезе от Общността.

„Преговорите за Brexit са действие в името на националния интерес. А това означава да се направи правилния избор, който не е лесен. Като министър-председател на Обединеното кралство, аз имам отговорност към хората във всяка част от страната ни и възнамерявам да спазя тази своя отговорност”, заяви Мей.

Но депутатите бяха категорични - няма никакъв начин Тереза Мей да прескочи тяхното одобрение. Британските медии пишат, че дори депутати от собствената й партия са против нея. А политическите й противници не изключват вот на недоверие.

„Ще гласуваме против, ако споразумението не е достатъчно добро. Ако то падне, трябва да има избори”, заяви Кейр Стармър, говорител на Лейбъристката партия.

Тази сутрин британската лира се срина спрямо долара и еврото до най-ниското си ниво от септември насам.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.