Агенциите са съгласни да се създадат методи против дезинформация

Новинарските агенции, които участваха по-рано този месец в международна медийна конференция в Тирана, се обединиха около резолюция за борба срещу фалшивите новини, съобщи БТА.

Международната конференция под наслов "Новинарските агенции срещу фалшивите новини", бе организирана от Албанската телеграфна агенция (АТА) на 3 и 4 декември в Тирана. В декларация, оповестена след форума, всички новинарски агенции, без значение държавни или частни, както и международните асоциации на информационните агенции, са призовани да се придържат към принципите на одобрения документ.

Над 60 млн. фалшиви профила във Facebook разпространяват лъжлива информация

Инициатори на резолюцията са новинарски агенции от различни европейски и азиатски страни, сред които освен БТА и албанската АТА, турската Анадолска агенция, гръцката АНА-МПА, хърватската ХИНА, азербайджанската АЗЕРТАДЖ, сръбската ТАНЮГ и пр. Те са се договорили за директно сътрудничество помежду си с цел утвърждаване на истинността на новините и своевременно разпознаване на фалшивите новини. Агенциите са се обединили и около необходимостта да бъдат разработени ефективни методи и средства, които да дадат възможност на интернет потребителите и журналистите да се справят с дезинформацията.

Според тях е нужно също да бъдат поощрени заслужаващите доверие медии, да бъде засилена прозрачността на новините онлайн, да бъдат защитени разнообразието и устойчивостта на медийната екосистема на реалните новини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.