Според Димитър Данчев не е усвоена и гаранцията, която трябва да се изплати при забавяне на проект

Три от общо петте акта номер 10, издадени за временно спиране на строителните дейности на Ларгото, са фалшиви”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” депутатът от БСП Димитър Данчев в коментар на записите, изнесени в сряда от социалистическата партия. Според социалистите записите доказват, че през 2016 г., в качеството си на заместник-министър, Боил Банов е направил така, че фирмата изпълнител на проекта за Ларгото да не плати на държавата неустойка от около 700 000 лева.

Банов: Изнудван съм от схемаджии от малка организирана престъпна група

Периодите, за които има издаден акт 10, не се броят за закъснение, обясни Данчев. А левицата имала основание да смята, че три от издаваните на въпросната компания актове не са истински.

Другите два са внесени по-рано и вече са фигурирали в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Банов е бил посъветван от някого въпросните актове да бъдат изпратени допълнително в Агенцията за обществени поръчки и така те не са попаднали в полезрението на доклада”, каза още Данчев.

Той допълни, че освен неустойката, съгласно договора, при незавършване на работата в срок, е трябвало да се усвои и гаранцията от над 314 000 лева. Това обаче също не било направено, твърди депутатът.

Целия разговор гледайте във видеото най-горе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.