Открити са телата на четиримата българи, загинали при инцидента

Откриха телата на четиримата загинали при авиокатастрофата в Северна Македония. Тленните останки са откарани в Съдебна медицина, за да бъдат освидетелствани.

Ясна е самоличността на загиналите край Скопие българи

"Колегите от Северна Македония са успели да стигнат до мястото на катастрофата. Там на място са открити 4 тела. След аутопсията ще можем да потвърдим самоличността на загиналите", потвърди българският вътрешен министър Младен Маринов. И допълни, че все още не са ясни причините за инцидента.

Македонски експерти все още извършват оглед на мястото на произшествието. Очаква се към тях да се присъедини и български екип. Прокуратурата пък ще даде повече информация за новите разкрития около фаталния инцидент, при който загина българско семейство с две деца. На борда на малкия самолет "Чесна" са били 49-годишен мъж, жена и двете им дъщери - на 14 и 18 години. Те тръгнали от Охрид към София, но попаднали в лошо време. Машината изчезнала от радарите минути след 16 ч. местно време във вторник.

Катастрофата става в района на връх Солунска глава, в планина Якубица, на около 30 км южно от Скопие. Още във вторник вечерта мястото беше облетяно от хеликоптeри, но спасителите само са регистрирали останките от машината. Рано в сряда сутринта издирвателната акция беше подновена.

България поддържа постоянен контакт със северномакедонските власти, увери премиерът Бойко Борисов. 

Най-вероятната версия за фаталния инцидент е лошото време в района. Разбилата се модификация на "Чесна" е 5-местна, плюс пилот. Според експерти управлението й много лесно се влияе от метеороличните условия. А самото място на инцидента - връх Солунска Глава, е висок 2540 м и ситуацията там се променя буквално за минути. Точно това се е случило и вчера. Близките станции съобщават за облачност на височина между 1500 и 7000 м. По данни на GPS-а на машината тя е летяла на около 5000 м. Синоптиците казват, че прогнозирането на пролетни бури е трудно и не може да се каже предварително къде точно ще се образуват. Така че е вероятно пилотът да е имал информация, че е възможно да има проблеми с времето, но тя да не е била достатъчно точна за това, къде и кога може да се образува буря.

"Българското посолство в Република Северна Македония работи в тясно сътрудничество с македонските власти по случая и ще окаже необходимото съдействие в процеса по идентифицирането на телата на четиримата загинали, както и за посрещане на техните близки. Днес българският консул е присъствал на приемането на телата на загиналите в „Съдебна медицина“ в Скопие. Очаква се идентифицирането да отнеме повече време. На мястото на инцидента не са открити документи, които вероятно са изгорели. Във връзка с катастрофата посолството на България в Скопие е създало кризисен щаб", съобщиха от дипломатическата ни мисия.

"Телата на загиналите при самолетната катастрофа в Северна Македония са в съдебна медицина. Оттам очакваме идентификацията". Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

"Ние оказваме съдействие с данни от нашите системи", заяви още Маринов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.