Доброволци от цял свят се включиха

Доброволци от цял свят се включиха в световния пробег на мира. В България те влязоха през Свищов и утре ще финишират във Варна.

Стартът на лъча от лекоатлети, които достигнаха до България е даден град Кишинев. Костадин Виглов тръгва оттам като се включва за 6 път в пробега. „Спортът е мощно средство за обединение на хората. За приятелство. Ние всички сме виждали – има го този спортен дух, желание за победа  – както го наричаме спортна злоба. Но също сме виждали и тези моменти на дълбоко уважение и на симпатия след като състезанието е завършило, между състезателите”, коментира той. 

Основател на глобалната щафета е индийският философ и спортист Шри Чинмой, чиято кауза е световният мир и приятелството между народите. В тежките бягания, които на моменти са надхвърляли и 120 километра на ден се включиват и жени. Сред тях е и Луиза Харитон от Румъния. Почтидесет години тя е част от пробега на мира. „Ние бягаме, защото обичаме да бягаме. Харесва ни да срещаме различни хора. Тази инициатива всъщност е проект на единството и ако ние можем заедно в отбор да бягаме и да постигнем това, значи целия свят може да се обедини. Така както ние сме отбор от различни страни, по същия начин и човечеството може да се обедини”, каза Харитон. 

Тя не отрича, че са срещнали и трудности по трасето на лъча от Кишинев и то в родната й страна. „Както в живота има върхове и спадове, по същия начин бе и пробега за нас до момента. Най-трудно беше в Румъния, защото там имаше много километри, а отборът бе по-малък”, сподели още Луиза. Това обаче не отказало участниците и те достигнаха Нови пазар. Където бяха посрещнати от младите лекоатлечески надежди на града. 

„Изключително много ми хареса. За мен бе чест да участвам в това, защото всички хора, които видях днес, които участваха.  Беше наистина прекрасно”, коментира Диана Димитрова.

„Особено царицата на спортовете – да. Обединява и не само. Възпитава качества, учи на дисциплина, на ред. А между другото ние имаме доста шампиони, рекордьор в атлетиката. Така че с най-голямо удоволствие участваме в този пробег”, коментира Елена Николаева, треньор   Факелът на пробега е световен символ на мира. През своята история е бил държан от хора като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Михаил Горбачов, Карл Люис и Мохадем Али, както и от стотици хиляди деца. За повече от три десетилетия в Пробега на мира са изминати над 600 000 километра през 150 държави.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.