Епицентърът бил в района на град Катандзаро

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер бе регистрирано в понеделник сутринта в провинция Катандзаро в Южна Италия, съобщи Италианският национален институт по геофизика и вулканология, цитиран от БГНЕС.

Сеизмолозите са отчели труса малко след 8 часа местно време. Той е бил на дълбочина 27 километра в района на град Катандзаро, административен център на южния италиански регион Калабрия. Колебанията на земната повърхност ясно са се усетили в града и в много други селища на провинция Катандзаро.

RT via LastQuake Felt #earthquake (#terremoto) M4.0 strikes 11 km W of #Catanzaro (#Italy) 17 min ago. Please report to: https://t.co/G0h1qZZPlQ pic.twitter.com/n3WmoJ7NLH

— Jason Bechler 😎🤓 (@jasonbechler) October 7, 2019

Местните власти разпоредиха евакуация на училищата. Много жители на Катандзаро съобщават, че са чули силен шум, след който земята се люляла около 10 секунди.

Сеизмичната активност в Италия не спира. В средата на юли експертите регистрираха значително увеличение на активността на вулкана на остров Сицилия. Тогава изригването от т.нар нов кратер, разположен в горната част на югоизточния склон на вулкана, беше придружено от отделянето на гореща лава, вулканична пепел и трептения на земната повърхност със средна сила.