Засега не се знае на какво се дължи червеният цвят

Ледници в националния парк "Маунт Аспайъринг" на новозеландския Южен остров почервеняха. Необичайното явление е заснето от хеликоптер от фотографката Лиз Карлсън, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

 

Australia's Terrifying Bushfires Are Turning New Zealand Glaciers Pink https://t.co/xRnAaVhyAX #marketing #technews pic.twitter.com/HEGjTJZKjh

— IceBoxDesigns (@iceboxdesigns) December 7, 2019

Засега не се знае на какво се дължи червеният цвят. Според метеоролога Крис Брандолино това може да са сажди или въглероден материал от изгорели дърва. Възможно е също червеният прах да е дошъл от Австралия. Подобно явление е наблюдавано и преди. Горният слой на почвата в Австралия е богата на железни окиси и това я прави червеникава.

ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ: Алпинизмът става все по-опасен

Освен катастрофалните пожари на източния австралийски бряг, на континента се разразиха и прашни бури. Миналия месец в Милдура, щата Виктория, небето почервеня от такава буря, а температурата достигна 40 градуса Целзий.

 

Glaciers in New Zealand Are Turning Red, And Extreme Weather in Australia May Be Why https://t.co/Rv6dEzinzL pic.twitter.com/V8aF9lJGQh

— Dean Fowler (@deanfowler23) December 7, 2019

"Ледниците ни нямат нужда от повече битки и наистина са застрашени; въздействието на климатичните промени се превръща в стряскаща действителност, която не можем да пренебрегваме" - написа Карлсън в блога си.

В Исландия почетоха първата „смърт” на ледник (ВИДЕО+СНИМКА)

Снимките показват също колко взаимносвързани са екосистемите на планетата ни. Замърсяването може да достигне и до най-закътаните места. 

 

Australia’s Terrifying Bushfires Are Turning New Zealand Glaciers Pink https://t.co/KDxO4idePv pic.twitter.com/JLKYvoM3Sv

— Jamie Gray (@jamiegray) December 6, 2019

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.