Окьокюл е оцелял 700 години на върха на вулканична планина

Правителството на Исландия официално обяви първата „смърт” на ледник в страната. Това стана на церемония с участието на премиера Катрин Якобсдотир в неделя, предаде БТА.

Ледникът Окьокюл (съкратено Ок), оцелял 700 години на върха на вулканична планина. Той е загубил статута си на ледник още през 2014 г. заради стопяване и изтъняване. На церемонията в присъствието на бившия президент на Ирландия Мери Робинсън исландският геолог Оддур Сигурдсон откри паметна плоча, отбелязваща изчезването на първия от стотиците ледници в островната страна.

Топящ се ледник в Исландия едва не взе жертви (ВИДЕО)

Като послание към бъдещето на плочата бе изписано: „През следващите 200 години всички големи ледници се очаква да последват същия път. Този монумент е свидетелство, че ние знаем какво се случва и какво трябва да се направи”.

Сигурдсон, която е свързан с университета „Райс” в Хюстън, от години наблюдава състоянието на Окьокюл, североизточно от столицата Рейкявик. Според сателитни снимки на Земната обсерватория на НАСА през 1986 г. ледникът Ок е представлявал компактно бяло петно, но на снимка от 1 август 2019 г. от него са останали само малки фрагменти бял лед.

По определение ледникът трябва да бъде с дебелина 40-50 метра и да се движи от собствената си тежест. Ледът на Ок е дебел само 15 м.

Новооткъснали се айсберги в Патагония предизвикват тревога

Ройтерс цитира професор Миник Розинг от Копенхагенския университет, според когото „няма никакво съмнение, че климатът в Арктика се променя значително и скоростно”. Климатичните промени ще бъдат главна тема на предстоящата тази седмица среща в Исландия на премиерите на страните от Северния съвет с участието на канцлера на Германия Ангела Меркел. Северният (Нордическият) съвет обхваща Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и самоуправляващи се територии като Гренландия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.