Проучване показва, че обхвата на детската рутинна имунизация е спаднал до историческо дъно за последните 30 г.

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, а 95% от общопрактикуващите лекари съветват родителите да ваксинират децата си. Това са част от данните от проучването на „УНИЦЕФ България” съвместно с Министерството на здравеопазването.

Тази седмица отбелязваме Световната седмица на ваксинациите. През 1974 г. Световната здравна организация въвеждат т. нар. "Разширена програма за имунизации". Това са всички тези ваксини, с които досега поколенията са имунизирани. Това заяви директорът “Поведенческа и социална промяна” в „УНИЦЕФ България” Ивайло Спасов.

Официално: Ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Изследването е особено актуално в момента, защото заразяемостта с коклюш се увеличава и като една от причините се спрягат намалелите нива на имунизациите.

„Проучването е много важно още от COVID пандемията насам. Беше ясно, че това е обстоятелство, което променя в сериозна степен отношението на хората към рутинната имунизация. „УНИЦЕФ”, като глобална организация, направи изследване още преди две години. То показа, че в световен план обхвата на детската рутинна имунизация е спаднал до историческо дъно за последните 30 години”, допълни Спасов.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase