Кои са четирите фактора, които спомагат

Окинава e известен като островът на безсмъртните, защото на него живеят най-много столетници в Япония. Едно от селищата на острова пък е на първо място по дълголетие на японските жени. Каква е тайната на този остров, която кара жителите му да живеят по-дълъг и по-щастлив живот?

Те са съкровища за своите семейства, пишат Вести. Не спират да се усмихват, да се движат и да танцуват. Те са столетниците на Окинава и разкриват какви са тайните на тази достолепна възраст във видео за BBC Real. 

This Japanese island has one of the highest ratios of centenarians in the world. Why do the elderly of Okinawa live so long, and stay so healthy? https://t.co/0bK3EMnmfu

— CNN International (@cnni) June 11, 2018

"Най-доброто нещо в живота ми беше, че бях благословена с шест деца", споделя столетницата Нобу Хига.

"Чувствам се добре, наслаждавам се на срещите с приятели и излизането за разходка. Имам достатъчно приятели - тук има много баби. Говорим си за храна и за всичко останало", допълва тя. 

Друга жена от острова, която е на 84 години, разказва, че никога не ѝ се е налагало да взима предписани лекарства. Тя има много хобита и обича да бъде активна. Жената обича да готви, но най-много се наслаждава да бъде сред хора, да разговарят и танцуват заедно:

"Чувствам, че това ме прави здрава", казва тя. 

#picoftheday Mrs Toyo Kajigu is one of numerous centenarians on the Okinawa islands in the south of #Japan pic.twitter.com/grR3i7njZ6

— Lonely Planet Mag UK (@LPMagUK) October 23, 2016

Хората в Окинава смятат, че продължителността на живота им е свързана с "moai" - местна традиция на подкрепа в определена група. В исторически план тези групи основават фондове, за да помогнат на членовете, които имат нужда. 

Всички взимат участие в "moai". Една от жителките на острова споделя, че е член на три такива групи. Най-старата ѝ група съществува от повече от 50 години:

"С нетърпение очаквам да се съберем, да си говорим и да се смеем. Какъв е смисълът да живееш дълго, ако нямаш никого, с когото да се насладиш на времето".

Местен доктор събира медицинска, хранителна и социална информация за повече от 1000 столетници в Окинава за последните 40 години. Той открива четири фактори за дългия живот на тези японци. 

I had such a great time interviewing Dr Makoto Suzuki, Director of the Okinawa Research Center for Longevity Science. He has been researching the health of centenarians in #Okinawa since 1976, using his skills as a cardiologist & researcher. And at 86, his work is his “ikigai” 🙌🏽 pic.twitter.com/PaQ7u7YopC

— Dr. Amitha Kalaichandran (@DrAmithaMD) October 10, 2019

Те са:

- диета, - физическа активност, - способността да се грижат за себе си, - системата за взаимопомощ.

Заедно тези четири фактори допринасят за голямата продължителност на живота. 

"Духовното здраве е важно", казва лекарят. Японците наричат обекта на духовното здраве - "икигай". "Това е нещо, което само ти можеш да направиш. То е близо до личностна мисия. Когато загубим "икигай" - умираме. Мисля, че да продължаваш да имаш "икигай" е ключът към здраво дълголетие", допълва той.

"Моите внуци и правнуци ме обожават. Те са моят "икигай", разказва една жена, която има 15 внуци и 13 правнуци.

Okinawa centenarians r mostly #plantbased #wholefood eaters.No #grainbrain no #wheatbelly no #LCHF no #atkins eaters pic.twitter.com/xAaaqRsDD6

— The Nutrizen (@thenutrizen) January 7, 2016