При неизправност ще бъдат налагани и санкции на шофьорите

Мобилните газанализатори вече направиха първите замервания за вредни емисии в София. Пет устройства бяха подарени на Пътна полиция от Столичната община, като три от тях са на каналите на КАТ, а две от тях ще се използват на пътя. Обект на проверка тази сутрин станаха автомобили и камиони.

Общо 60 автомобили в София са проверени за замърсяване на въздуха при съвместната инспекция на Столичен инспекторат и Пътната полиция към СДВР в рамките на деня. Целта на проверките е да не се движат автомобили с техническа неизправност, които замърсяват въздуха.

КАТ започва проверки на колите замърсители в София

„По инструкции за работа се настройва от 2 до 3 минути. И след това самата проверка не трябва да бъде повече от 30 сек. След отчитане, данните се записват в апарата и има принтер, който разпечатва стойностите”, казва гл. инспектор Христо Петров, Пътна полиция.

Смята се, че 60% от мръсния въздух се дължи именно на старите автомобили. Повече внимание ще се обръща на тези с дизелов двигател и на такива с видими технически неизправности.

„Да, има спрени за движение от миналата година, но сега с новите уреди се надяваме да има по-голям ефект”, допълва гл. инспектор Христо Петров.

Екипите на Столичен инспекторат проверяват за непочистена ходова част на тежкотоварни автомобили и замърсяване на пътното платно. На четири камиони днес са съставени актове за непочистена ходова част, а от началото на годината са наложени 14 акта.

Счита се, че 60% от замърсяването на въздуха се дължи на старите автомобили. Повече внимание ще се обръща на тези с дизелов двигател и на такива с видими технически неизправности. 

„Нашите колеги санкционират тежкотоварни автомобили, които са с мръсни гуми или ходова част. От началото на годината са извършени 96 проверки, съставени са 14 акта за установяване на административно нарушение. Като актовете бяха съставени в началото на годината и след това видяхме една тенденция, тежкотоварните автомобили да бъдат много добре почистени”, казва Поли Асенова, Столичен инспекторат.

Коли и камиони, които отделят вредни емисии над нормите ще бъдат спирани от движение.