Това показват данни от изследване на „Галъп интернешънъл“

Папа Франциск остава най-харесваният от българите световен лидер. Високо остава доверието и във Владимир Путин. Руският президент се радва на още по-голямо благоразположение от страна на сънародниците ни спрямо предходната година и е вторият най-одобряван световен лидер у нас. Парадоксално, доверието към Путин в собствената му страна е по-ниско. Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“.

Доналд Тръмп продължава да поддържа високо неодобрение сред българите, което е сравнимо с глобалните тенденции, както и с отношението към него в САЩ.

Макрон: Приемането на България и Румъния в ЕС беше твърде прибързано

На Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия, следвана от България и Албания. Косово е сред най-малко одобряващите го. По отношение на Тръмп, Албания и Косово в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия, Босна и Херцеговина са на обратния полюс.

Традиционно, най-малко харесваният световен лидер в България е президентът на Турция Реджеп Ердоган.

България е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово, Румъния, Виетнам и Албания. Положителното ни отношение към ЕС е с високи стойности както на глобален, така и на регионален фон. Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години. Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина и Сърбия обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, наречен „В края на годината“ – традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година изследването бе проведено в 50 страни по целия свят. Общо 50261 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна бе реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице, по телефон или онлайн. Теренната работа в различните страни бе проведена в периода ноември-декември 2019 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.