Анализ на Рана Мусауи от Франс прес

В събота, в Кралската опера във френския дворец Версай диригентът Франсоа-Ксавие Рот застана пред своя пулт и гордо се обърна, за да поздрави залата заедно със своя оркестър, но така и не чу обичайните ръкопляскания, предаде БТА. В разгара на пандемията от коронавируса отсъстващите меломани успяха обаче да се насладят на Петата и Седмата симфония от Бетовен, излъчени пряко от телевизия "Мецо". Кралската опера и десетките затворени зали по цял свят се примиряват и дават спектакли онлайн или по телевизията, за да запазят контакта си с публиката. Стрийминг на живо, излъчване на стари концерти или оперни представления чрез приложения и платформи, но също и лични инициативи на артисти, озовали се моментално в техническа безработица. Така например, германският пианист с произход от Русия Игор Левит изнася вече няколко дни рецитал чрез пряко видеоизлъчване в Twitter от жилището си - за голяма радост на своите близо 60 000 последователи.

Ich danke Euch. Von Herzen. Ich kann nur immer u. immer wieder danke sagen. Bleibt bitte gesund u. solidarisch. Bis morgen Abend. Gute Nacht Thank you. From the bottom of my heart. Again and again: thank you. Please stay healthy and solidaric. See you tomorrow evening. Goodnight https://t.co/5grCngQnw5

— Igor Levit (@igorpianist) March 15, 2020

На свой ред американското мецосопрано Джойс ДиДонато заедно с полския тенор Пьотр Бечала представи в неделя от салона в собствения си дом откъси от операта "Вертер" на Масне, излъчени пряко в Instagram и Facebook, като използва случая и отправи призив за дарения в полза на театрите и оркестрите.

"Музиката ще дойде при теб" Във Франция цигуларят Рено Капюсон качи в неделя в Twitter видеоклип, в който свири мелодия от Дворжак, чрез приложението NomadPlay, което дава възможност инструменталните сола да се записват с виртуален оркестров съпровод.

Dvorak mélodie pour adoucir notre confinement à venir... ⁦🙏⁦@Nomadplay_app⁩ Ou comment jouer seul...mais bien accompagné #COVIDー19 pic.twitter.com/tMFNaw5z9d

— renaud Capuçon (@RCapucon) March 15, 2020

"Щом ти не идваш при музиката, музиката ще дойде при теб", провъзгласява подобно на лозунг Парижката филхармония и напомня, че предлага един вид "музикален комплект за оцеляване"- всички стари концерти, събрани в приложението Philharmonie, а отделно, на сайта си - плейлисти и виртуална обиколка из своя Музей на музиката.

Dvorak mélodie pour adoucir notre confinement à venir... ⁦🙏⁦@Nomadplay_app⁩ Ou comment jouer seul...mais bien accompagné #COVIDー19 pic.twitter.com/tMFNaw5z9d

— renaud Capuçon (@RCapucon) March 15, 2020

Парижката опера, навлязла в същински "черен сезон" след историческа и скъпоструваща стачка, последвана наскоро от затварянето й, заяви, че вместо представления ще излъчва оперни и балетни програми в безплатен стрийминг на сайта си и в сътрудничество с платформата Culturebox. От вторник ще се разпространява новата постановка на операта "Манон", едва оцеляла след премиерата си в началото на март.

Градовете в България опустяха след мерките срещу коронавируса (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник и Метрополитън Опера в Ню Йорк - една от най-престижните оперни къщи в света, започва да качва на сайта си безплатни спектакли в запис. "Стремежът е в тези извънредно трудни моменти да предложим едно лирично утешение на всички почитатели на операта", заявява в послание нейният генерален директор Питър Гелб. Виенската и Мюнхенската опера постъпват по същия начин, а операта в Стокхолм дори излъчва директно видеозапис на вагнеровата "Валкюра", който трае пет часа /с антрактите/. Балът бе открит от Берлинската филхармония, най-прочутия оркестър в света, който даде за един месец свободен достъп до своята "Дигитална концертна зала", по принцип платена.

Снимка: iStock Храмът на културата гори Кралската опера във Версай в събота се взриви от емоции. Анрик Терен, генерален представител на "Оркестъра на вековете" с диригент Франсоа-Ксавие Рот, едва не се просълзи, давайки интервю в антракта на концерта. "Нотр Дам в Париж неотдавна горя. Днес гори друга катедрала, храмът на живия спектакъл", каза той и придружи думите си с апел за щедрост към собствениците на големи богатства.

Кабинетът: Фирмите да не съкращават служители, поемаме 60% от заплатата им за първия месец (ВИДЕО)

Според него последиците са "катаклизъм за всички музиканти без постоянна работа и за онези, които ги ангажират", защото в случай на форсмажор "договорите са невалидни и нищожни", тъй че изпълнителите не получават заплащане. Независимо от виртуалните утешения, времената са наистина тежки за професионалистите от бранша. Френската асоциация на агентите, представляващи хора с творчески професии, прикани правителството да създаде "фонд за обезщетяване", а Сдружението на лиричните певци във Франция настоя властите да вземат мерки с оглед "тежестта на кризата, която застрашава бъдещето на мнозина дейци на изкуствата".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО