Ще има засилени проверки в цялата страна

В първите почивни дни след премахването на КПП-тата, от КАТ започват масови проверки в цялата страна.

Акцията започна вчера следобед като се контролира "цялата палитра от закона за движение по пътищата". Причината е засиленият трафик, който полицията очаква в края на първите почивни дни без КПП-та.

Статистиката сочи, че само за два дни след като контролно пропускателните пунктове бяха премахнати – 6-и и 7-ми май, у нас са станали 64 пътно транспортни произшествия - при тях са загинали петима души, а 34 са били ранени.    

През първите два почивни дни след премахването на пунктовете на областните градове, полицията излиза по пътищата. „Цялата палитра от закона за движение по пътищата ще бъде контролирана засилено от колегите“, обясни главен инспектор Николай Крушарски от “Пътна полиция“.

Махнаха КПП-тата, между градовете се пътува свободно

Основно ще се правят тестове за наркотици и алкохол. Ще се следи и за превишена скорост.  „Контролът ще бъде само и единствено извършван от служителите на „Пътна полиция“.  И средства за скорост. На автомагистрали, междуградските пътища и малките населени места и големите градове. на основните булеварди – там е най-голямата концентрация на този тип нарушения”, допълни гл. комисар Крушарски.

Акцията е провокирана и от факта, че през последните дни трафикът е по-натоварен. А това създава и предпоставки за инциденти. Част, от които фатални. Като този, които стана късно снощи край Карлово, когато лек автомобил се сблъска с джип. При катастрофата загинаха двама души, братя на 32 и 35 години. Мъжете пътували в джипа. Шофьорът на лекия автомобил и спътничката му са откарани в болница за преглед. Без сериозни наранявания.

По информация на МВР по време на извънредното положение, се наблюдава спад в броя на тежките ПТП-а и жертвите на пътя.  Така за последните близо 2 месеца, тежките пътно транспортни произшествия са с 317 по-малко сравнение със същия период на миналата година, а жервите са с 26 по-малко. Акцията на полицията ще продължи до утре следобед.

Репортери: Владислава Тричкова, Ивомира Пехливанова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.