Добре е хората с респираторни заболявания да останат вкъщи

Масивен облак прах от Сахара затъмни голяма част от Куба и започна да влияе на качеството на въздуха във Флорида, поради което на хората с респираторни заболявания ще се наложи да останат вкъщи.

Облакът премина през Атлантика от Африка през изминалата седмица, покривайки карибския остров Пуерто Рико от неделя и се стовари върху южна Флорида в Съединените щати в сряда, съобщиха властите там.

Очаква се условията в кубинската столица Хавана да се влошат днес, пише БГНЕС.

Топъл уикенд, но с прах от Сахара

Франсиско Дюран, ръководител на отдела по епидемиология в Министерството на здравеопазването, заяви, че облакът вероятно ще "увеличи дихателните и алергичните състояния".

Massive Sahara desert dust plume closing in on the United States https://t.co/8Z0uOA19fZ

— CBS News (@CBSNews) June 25, 2020

Качеството на въздуха в Маями понастоящем е "умерено", казват от градския отдел по здравеопазване и молят хората с респираторни проблеми да останат у дома.

А синоптиците на френските карибски острови Гваделупа и Мартиника предупредиха жителите, че районът понася най-лошата поне от десетилетие мараня.

Плътността на сегашния прашен облак над Куба "е много над нормалните нива", заяви кубинският метеоролог Жозе Рубера.

Продават на търг парче от Луната, намерено в Сахара (ВИДЕО)

Според Института по метеорология температурите в източната провинция на Куба Гуантанамо достигнаха рекорд за времето на годината от 37,4 градуса по Целзий в сряда.

4,000-mile-long plume of thick dust from the Sahara Desert, having arrived in Puerto Rico, Hispaniola, and Cuba will move on into the Gulf of Mexico, inland to Texas and Mississippi River Valley over the next 2 days, then reaching D.C. this weekend. https://t.co/5IOl7Prke2

— Aviva Gabriel (@avivajazz) June 24, 2020

В Хавана ученият Еухенио Мойена заяви, че явлението "причинява значително влошаване на качеството на въздуха".

Мойена каза, че облаците прах съдържат материал, който е "силно вреден за човешкото здраве".

Мойена изброява „минерали като желязо, калций, фосфор, силиций и живак“ в праха и каза, че облаците също носят „вируси, бактерии, гъбички, патогенни акари, стафилококи и органични замърсители“.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.