Новата седмица връща майските валежи и бури

Началото на почивните дни ще е с променлива облачност, значителна на много места, но без валежи. Вятърът ще се усилва в източните райони и най-вече северно от Стара планина. Температурите около и след обяд ще се колебаят между 27 и 32 градуса. По-горещо ще е в Южна България, а най-високите температури се очакват по долината на река Струма.

Неделята ще е облачна, отново с дневни температури около 30 градуса. В следобедните часове ще има условия за краткотрайни превалявания с гръмотевици на изолирани места в западната половина на страната.

През новата седмица времето ще се върне към традиционните за месец май пролетни бури с краткотраен следобеден валеж. До средата на седмицата валежите ще са по-малко, след това от сряда - на повече места в страната, но предимно в Западна и Централна България. Ще има условия за резки прояви на времето - мощни гръмотевични бури и голям риск от градушки.

С леки колебания в посоката на ветровете в следващите няколко дни ще продължи преност на по-топъл въздух от Средиземноморието, с който от Югозапад ще нахлува прах от африканските пустини. В западната половина на страната концентрацията ще е по-висока. Видимостта ще е понижена, преваляванията - кални.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.