Организации във Великобритания се опасяват, че предпазните средства застрашават дивата природа

Спасиха чайка, заплела се в хирургическа маска. Случаят е от Великобригания. Безпомощното птиче е било спасено в Челмсфорд, Есекс. От Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните изразиха опасение, че неправилно изхвърляните употребявани лични предпазни средства представляват заплаха за дивата природа, пише БТА.

Seagull is rescued after getting coronavirus face mask tangled around its feet https://t.co/ZJya8cTZc1

— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK) July 21, 2020

Чайката е била забелязана първо от служители на намиращ се наблизо автомобилен шоурум, които с тревога установили, че птицата ходи трудно. При всеки опит да я доближат, за да видят какво не е наред, чайката отлитала. През уикенда безпокойството им нараснало, след като пернатото създание прекарало часове наред на едно и също място. Тогава разтревожените за съдбата му служителите се свързали с Кралското дружество.

Уникален въздушен филтър убива коронавируса за секунди

"В мига, в който го залових, видях защо бедното създание страда. При опита си да подскочи, чайката се препъна и падна. Стана ми ясно също, че птицата е прекарала известно време с маската, тъй като ластиците й се бяха затегнали около крачетата, предизвиквайки отоци и възпаление. За щастие тя се възстановява, но се опасявам се, че тази чайка може да е първата от много жертви сега, когато предпазните маски са норма", разказва инспекторът Адам Джоунс. От организацията призоваха хората да бъдат по-отговорни и да изхвърлят маски, ръкавици и други лични предпазни средства в предназначените за целта места.

ДЪЛГООЧАКВАН ПРОБИВ: Учени разработиха ефикасна ваксина срещу COVID-19