Първоначалната оценка на шедьовъра беше между 100 и 150 хиляди евро

"Каещата се Мария Магдалена", рядка картина, дело на Салай, един от най-близките съратници на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, беше продадена на търг в Париж за 1,745 милиона евро, съобщава БТА. Аукционът беше организиран от тръжната къща "Аркюриал" и наддаванията протекоха много динамично. Лотът получи първоначална оценка между 100 и 150 хиляди евро. Търгът се проведе при закрити врати заради пандемията.

A rare painting by Leonardo Davinci’s closest disciple, Gian Giacomo Caprotti (also known as Salaì), is coming to auction in Paris this fall. Dated ca. 1515–20, The Penitent Magdalene carries an estimate of €100,000–€150,000 ($117,000–$175,000).#oldmasters #paintings pic.twitter.com/Szs9J8zPgX

— ArtPro (@artproapp) November 2, 2020

Платното е едно от малкото, които са официално признати като творби на Салай. То е силно повлияно от техниката на Леонардо най-вече при изобразяването на ръцете и лицето. Засега са известни едва четири или пет картини, нарисувани от Салай, една от които е "Христос Спасител", изложена в Амброзианската пинакотека в Милано. Останалите са притежания на частни колекции.

„Мона Лиза от Кадирли“: В Турция откриха древна мозайка (СНИМКА)

Джан Джакомо Капроти, познат още и като Салай /1480-1524/, е известен като най-близкият приятел на ренесансовия гений Леонардо да Винчи. Той е бил негов ученик, помощник в ателието, модел, ковчежник и любовник. Леонардо го кръстил Салай, синоним на "малък дявол", заради глупостите, които вършел, заради лъжите и малките му кражби.

Прекратиха търсенето на смятан за загубен шедьовър на Леонардо (СНИМКА)

"Тази картина излиза буквално от мрака", коментира пред агенцията експертът Ерик Тюркен. Тя е била закупена за скромна сума от собственика й и едва наскоро било установено, че е била дело на Салай. Платното е с размери 65 на 50 сантиметра и на него Мария Магдалена е изобразена на черен фон с поглед, насочен към небето. На картината са открити пръстови отпечатъци - художникът е положил палеца си върху прясната боя, нещо характерно за почерка на Леонардо и на Салай.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.