Те настояват за оставката на арменския премиер

Протестиращи нахлуха в правителствена сграда в Ереван, настоявайки за оставката на арменския министър-председател Никол Пашинян, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Втори ден протести срещу премиера в Армения (ВИДЕО)

В сградата, в която са нахлули антиправителствените демонстранти, се намират офисите на няколко министерства. Протестиращите скандираха лозунги, призоваваха служителите да не участват в планирания за днес митинг на привържениците на Пашинян и след няколко минути напуснаха сградата, съобщи Радио Спутник.

Armenia | Manifestantes asaltan la sede del gobierno de Armenia en Ereván. pic.twitter.com/vcoZdnFAHx

— Periodistassinfronteras (@periodistassin2) March 1, 2021

Миналата седмица арменската армия призова Пашинян да се оттегли. Премиерът обяви действията й за опит за военен преврат и издаде указ за уволнение на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, но президентът Армен Саркисян отказа да го подпише, определяйки го като противоконституционен. После Пашинян отново изпрати в президентството указа си с искане за уволнение на генерала.

🔴 Erivan'da çok sayıda bakanlığa ev sahipliği yapan hükümet binasını Taşnaksütyun Partisi üyeleri bastı. Muhalefetteki Taşnagsütyun Partisi üyeleri burada 10 dakika süren bir protesto eylemi düzenledi. Taşnaksütyun Partisi burada yaptığı açıklamada "B... https://t.co/VvZDp1VXUc

— 📰 TR HABER || Tüᴍ Hᴀʙᴇʀʟᴇʀ 🇹🇷 (@tr_hbr) March 1, 2021

Агенция Интерфакс съобщи, че Съветът за сигурност на Армения е призовал днес Саркисян да одобри уволнението. Според РИА Новости Пашинян също така се е срещнал днес със Саркисян.

Ermenistan’da protestocular hükümet binasına girdi Ermenistan’ın başkenti Erivan’da protestocular hükümet binasına girerek eylem yaptı.https://t.co/xDSGz6sgrT pic.twitter.com/SyGSr9vxjm

— ☭ Kızıl Bayrak (@kizilbayraknet) March 1, 2021

От президентската пресслужба, цитирани от ТАСС, заявиха, че Саркисян и Пашинян са обсъдили вътрешнополитическата ситуация.

 

Източник: Ruptly

Привърженици на премиера планират да се съберат следобед на демонстрация в негова подкрепа в центъра на Ереван. Преди това негови противници възнамеряват да проведат контрапротест близо до парламента с искане за оставката му, посочва Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.