Проф. Костадин Ангелов бе на посещение в Кърджали

„В сряда или най-късно в четвъртък се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата във връзка с безопасността на ваксината на AstraZeneca. При положително становище за препарата, ще можем да възобновим прилагането му още в четвъртък".  Това заяви министърът на здравеопазването  проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Кърджали.

По думите му в областта има скрита заболеваемост. „Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост. Тоест, някои от пациентите не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента, в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефектът от ваксините”, коментира Ангелов. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

Над 7000 души с COVID-19 се лекуват в болница

„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система.  В София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от които половината са за пациенти с коронавирус", каза още здравният министър. Той допълни, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и със столичния кмет, за да решат дали ще има ново затягане на мерките. Ангелов бе категоричен, че локалният подход е най-правилен и справедлив.  

Британският регулатор: Доказателства за съсиреци заради AstraZeneca няма

Още едно COVID отделение заработи в Сливен

На брифинга стана ясно още, че заболеваемостта не единственият показател, който следят властите. „Много е важно какво е репродуктивното число при вируса. То не се качва засега. Положителните проби са около 18 %”, заяви Ангелов.

Министърът на здравеопазването коментира и проблема с липсата на ваксини у нас.

„От няколко дни се коментира, че България е сключила договор само за две ваксини  - AstraZeneca и Sanofi. В това твърдение има две лъжи. Първата е, че страната ни е сключила договори. Те се сключват от ЕК, а не от България. Втората е, че имаме договор само с двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna”, категоричен е проф. Ангелов. За да постигнем колективен имунитет, 60-70% от активните български граждани трябва да се ваксинират, уточни здравният министър.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК