Пътуването на сънародниците ни ще бъде признавано за значимо

Във връзка с мерките срещу коронавируса в Ирландия, които ограничават движението на граждани до 5 км от техните домове, с изключение на пътуванията със значими цели, пътуването на българските гласоподаватели извън този радиус в изборния ден на 4 април 2021 г. ще бъде признавано от ирландските власти за значимо.

Италия ще позволи на българите да отидат до избирателните секции на 4 април

Българското посолство в Ирландия изготви удостоверение за безпрепятствено придвижване на българските гласоподаватели в изборния ден, което да послужи при проверка пред полицейските сили. Удостоверението следва да се представя заедно с български документ за самоличност.

Въз основа на препоръки и изисквания за здравна безопасност от Министерство на външните работи и търговията на Ирландия, посолството ни е изготвило и Протокол за безопасен ред при отваряне на избирателни секции. Той включва три основни направления: управление на потока от избиратели, разпределено гласуване, хигиенни мерки. Мерките за здравна сигурност по време на гласуването включват спазване на дистанция от минимум 2 м, задължително използване на маски вътре и пред избирателната секция, задължителна проверка на температурата. Всеки гражданин, който проявява симптоми на коронавирус, ще бъде предупреден да не пътува до избирателната секция.

Разкриват още секции за българите, които искат да гласуват в Германия

От МВнР припомнят, че здравният протокол, съгласуван между българската и ирландската страна, е задължителен за всяка една от четирите избирателни секции на територията на Ирландия, както и за българските граждани, които ще гласуват в тях.

Удостоверението за придвижване и здравният протокол са публикувани на интернет сайта на българското посолство в Дъблин ТУК

Към 22 март Ирландия е поставена в най-високото пето ниво от националния петстепенен план за ограничаване разпространението на COVID-19. Извънредните мерки в страната са в сила до 5 април 2021 г.

Адресите на четирите избирателни секции са публикувани на интернет страницата на МВнР ТУК