Опозиционерът изтърпява присъдата си в затвор в Покров

Руската полиция задържа днес лекарката Анастасия Василиева, сподвижничка на руския опозиционер Алексей Навални, след като тя и още няколко негови привърженици се събраха пред затвора в руския град Покров, където той изтърпява присъдата си, предаде Ройтерс. Още един сподвижник на Навални също беше арестуван. Засега няма информация за това на какво основание са били задържани.

Навални е приет в болница

Шестима лекари отидоха в Лагер номер 2 в Покров, след като предния ден прокремълски медии съобщиха, че опозиционерът е прехвърлен в медицинско заведение. 44-годишният главен критик на Кремъл обяви на 31 март, че спира да се храни, за да протестира срещу условията на задържането му и обвини затворническата администрация, че му отказва лечение и го "изтезава" като го лишава от сън.

По-късно през деня вчера Навални обяви в социалните мрежи, че има силна кашлица и висока температура, освен болките в гърба и проблемите с краката, от които се оплаква от края на март. Привържениците на Навални са още по-притеснени, тъй като през август 2020 г. Навални едва оцеля при отравяне, за което обвинява Кремъл. Адвокатката на Навални Олга Михайлова каза по опозиционната телевизия "Дожд", че за по-малко от седмица клиентът й е отслабнал с пет килограма. Проправителственият в. "Известия" съобщи, че Навални е преместен в медицинско заведение - информация, която не е потвърдена от властите.

Алексей Навални обяви гладна стачка (СНИМКА)

Притеснена съм като всички, дошли тук. Здравето трябва да бъде приоритет, каза пред журналисти Анастасия Василиева - личната лекарка на Навални, дошла с колеги в Покров, на 100 километра от Москва. Искаме да разберем какво става и да покажем на целия свят, че Русия знае как да води диалог, да се отнася както подобава и да се грижи за здравето на всички свои граждани, добави д-р Василиева.

Пристигналите в Покров лекари искат да се срещнат с директора на колонията и с хората, които отговарят за здравето на Навални, според журналистка от АФП. Според адвокатката на Навални Олга Михайлова в колонията в Покров, която има лоша слава заради тежките условия, няма щатен лекар, а само болногледач.

Вероятно ще се наложи Навални да бъде опериран

Говорителят на Кремъл изтъкна, че Навални е затворник като всички останали и не трябва да се възползва от "специални условия". Според Навални, затворник от неговата барака е бил хоспитализиран вчера с туберкулоза, трети за последните няколко седмици. От февруари Навални излежава присъда от 2,5 години затвор по дело за измама от 2014 г., което той определя като политически мотивирано.